• Reklama
Darmowy hosting iv.pl

Jak zmiękczyłem wodę kranową

Temat dotyczący wody w akwarium.

Moderator: slawas2

Postprzez kubala331 » 18 cze 2017 20:00

Witajcie. Chciał bym wam opisać jak udało mi się zmiękczyć wodę kranową z GH-15 do 0. PH z 7,5 na 6,0.

Co będzie nam potrzebne:
- Jakiś pojemnik na wodę, najlepiej beczka, ja posiadam 120l,
- pompa wodna, z możliwością zanurzania, ja posiadam Hydor Seltz l20,
- słoik 4l,
- zywica jonowymienna,
- węgiel aktywny + woreczki do niego
- węże elastyczne pasujące do pompy,
- silikon,
- wata, gąbka,

W nakrętce od słoika wywiercamy 2 dziury, wlotową i wylotową. Wkładamy węże, koniec jednego musi wystawać z nakrętki nie więcej jak 1cm (to będzie wylot), koniec drugiego na wysokość słoika (to będzie wlot). Teraz silikonujemy szczelnie od obu stron dekielka węże. Po wyschnięciu silikonu wkładamy do słoika węgiel aktywny oraz żywice jonowymienną, możemy to uszczelnić watą i gąbką od góry żeby żywicy nie wypłukało. zakłądamy nakrętkę i zakręcamy. Teraz do węża wlotowego podłączamy wylot pompy. Umieszczamy słoik oraz pompę w beczce i włączamy pompę. Czekamy chwile aż się słoik napełni i zacznie wypluwać wodę. Czekamy 5h. Mamy wodę o parametrach GH i KH 0. Po tym zabiegu woda kranowa zmieniła swój kolor na błękitny.

Taki sposób przygotowywania wody do podmian zapewnił mi twardość wody taki jaki akurat jest mi potrzebny, bo jeśli chce wodę bardziej twardą to po prostu skracam czas filtrowania. Po filtracji tym sposobem przez 2h i 45min otrzymałem wodę o GH-3, kH-3 i PH-6,2. Całość kosztuje nas mniej więcej tyle co profesjonalny zestaw RO3 ale za to mamy parametry wody jakie chcemy a po drugie nie marnujemy tyle wody, bo na każdy 1l wody RO musimy zużyć co najmniej 4l wody kranowej. A po za tym pompę możemy ponownie użyć do podmian wody np. wlewać za jej pomocą wodę do akwarium, co dodatkowo uprzyjemni i skróci czas całej operacji. Zdjęcia: http://www.fotosik.pl/zdjecie/501de8514460d4fd

Co wy o tym myślicie? Wiem że czystości tej wody z wodą RO nie można porównywać ale efekt jest jednak chyba dobry co?
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez ramiras » 20 cze 2017 09:36

Z tego co pamiętam, ze starych lat, gdy jeszcze używałem żywice jonowymienne, zarówno w akwarium jak i dużoprzepustowe kolumny jonowymienne do fotografii, to powinno się stosować dwie, anionit i kationit, żeby woda była w miarę "czysta", bo każda z nich coś pochłania zmiękczając wodę, ale w zamian coś innego oddaje do wody. dwie razem jakoś się dopełniają. Jak się nie myle to sam kationit w zamian za redukcję twardości wydziela do wody sporo jonów Ca i Mg.Regenerowało się go chyba solą kuchenną albo kwasem solnym. Anionit natomiast jakoś redukował pozostałości po poprzedniej kolumnie i regenerowało się go jakąś zasadą chyba sodową (czy na odwrót, mogę się mylić). Gdzieś czytałem, że istnieje coś takiego jak żywice amfoteryczne czyli coś, co niby łączy własności jednych i drugich, ale nigdy się z tym w praktyce nie spotkałem. Może właśnie Ty taką masz i niepotrzebnie się tu produkuję :-D ale jak nie, to musisz sobie to przemyśleć jeszcze raz ;-) .
Ostatnio edytowano 20 cze 2017 12:56 przez ramiras, łącznie edytowano 1 raz
Mirek
ramiras Offline


Akwarysta pasjonat
Akwarysta pasjonat
 
Posty: 256
Dołączył(a): 15 lis 2011 19:24
Lokalizacja: Woolacombe,Devon
Imię: Mirek
Wiek: 100

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 11:51

Co ty za głupoty gadasz, coś chyba pomyliłeś. Ilość jonów wapnia i magnezu jest odpowiedzialna za twardość wody. Żywica pochłania te jony redukując twardość właśnie. Takich podstaw kolega nie zna a się wypowiada. Poczytaj lepiej sobie o żywicach jonowymiennych i co zatwardza wodę kranową.
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez ramiras » 20 cze 2017 12:51

Ehh...No nieźle :-> . Ja już swoje w życiu przeczytałem i wypraktykowałem, interesował mnie ten temat od lat 90-tych, jest o tym całe morze artykułów i różnych opini,tych pozytywnych i negatywnych... ale skoro masz chłopie taką wiedzę, to cóż...nie będe ci mieszał w głowie. Jestem o pokolenie starszy, więc może nauka aż tak strasznie się zmieniła przez ten czas a ja to jakoś przeoczyłem ;-) . Nie jest moim celem w żadnym wypadku, krytykowanie Twojego projektu ( jeżeli być może tak to odebrałeś), pochwalam wszystkie doświadczenia i chęci robienia czegoś . Martwiłem się poprostu, żebyś sobie nie narobił dziadostwa w zbiorniku. Tak czy siak pozdrawiam i zycze powodzenia.

ps. Twój cytat "Co ty za głupoty gadasz, coś chyba pomyliłeś. Ilość jonów wapnia i magnezu jest odpowiedzialna za twardość wody. Żywica pochłania te jony redukując twardość właśnie".
Wnioskuję z tego, że stosujesz kationit, to wtedy by się zgadzało.....ale za to dostaniesz w zamian do wody jony sodu, nic za darmo ;-) . Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem wcześniej, nie widzę tam żadnej mojej pomyłki, mogłem tylko zamienić nazwy anionitu z kationitem ale zasada dalej zostaje ta sama, obie wzajemnie się dopełniają.
Jak sama nazwa wskazuje to są wymieniacze a nie pochłaniacze :-D
Ostatnio edytowano 20 cze 2017 13:01 przez ramiras, łącznie edytowano 2 razy
Mirek
ramiras Offline


Akwarysta pasjonat
Akwarysta pasjonat
 
Posty: 256
Dołączył(a): 15 lis 2011 19:24
Lokalizacja: Woolacombe,Devon
Imię: Mirek
Wiek: 100

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 15:56

Ok, przepraszam sam najpierw powinienem doczytać o tych żywicach a ja tylko tak pobieżnie. Teraz dopiero jak się w temat zagłębiłem to okazuje się że masz rację. Szkoda tylko że te testy akwarystyczne takie robią że niby pokazuje twardość 0 a i tak nie świadczy to o tym że woda jest miękka. Ta żywica której używam zawiera 38-44% aktywnego kationitu i 56-62% jonitu. No i masz absolutną rację że one wymieniają te jony a nie je pochłaniają. I bądź tu człowieku mądry teraz. Bo zastanawiam się czy dalej tą żywicę stosować. Może filtrować tylko węglem aktywnym w celu pozbycia się chloru? Ma Pan jakieś sugestie? Niestety nie posiadam urządzenia do mierzenia przewodności elektrycznej ale posiadam testy do mierzenia NO3, Ca, Mg, pH, KH,GH, K i PO4 tylko czy to coś mi powie o tej wodzie? (pH, GH i KH nie będe mierzył bo już mierzyłem).
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez ramiras » 20 cze 2017 17:30

Hej ...no nie strzelaj do mnie tym "Panem" :-D . Nie popadaj w skrajności. Może to co wykombinowaleś nie jest zle, ja tylko z nudów (bo mam teraz wolne :-) ) chciałem Ci uświadomić , że z ta chemią wody to nie jest wszystko takie jednoznaczne i czasem jest tak, że ktoś Ci uswiadomi drugą stronę zagadnienia. Być może u Ciebie sprawdza się takie zmiękczanie i pomimo podniesienia się "czegoś tam" i tak wszystko jest w normie i gra gitara. Tego nie wiem. Ja tylko w celach pogawędkowych dodalem do twojego wątku to, co sam kiedyś odkrywałem krok po kroku ;-). Bo czemu " nie wiedzieć", jak można "wiedzieć" :-D i robic coś świadomie . Pozdrówka

ps. a moja zasada jest zawsze taka, że dopóki nie widzę żadnych złych obiawów w akwarium, to się nie przejmuję żadnymi testami. A jak się coś zaczyna dziać, to zastanowiam się dopiero co nie zagrało i probuję korygować.
Ostatnio edytowano 20 cze 2017 17:37 przez ramiras, łącznie edytowano 1 raz
Mirek
ramiras Offline


Akwarysta pasjonat
Akwarysta pasjonat
 
Posty: 256
Dołączył(a): 15 lis 2011 19:24
Lokalizacja: Woolacombe,Devon
Imię: Mirek
Wiek: 100

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 18:35

I chyba ta zasada jest najlepsza. Co prawda mam w kranie 15GH ale ryby jakoś żyją i nie chorują a najgorzej to przedobrzyć. I chyba będę filtrował wodę do podmian tylko węglem aktywnym.A napisz mi jescze jakie masz akwarium/akwaria i ryby? Ja mam 220l brutto z parą skalarów, neony, otoski, załobniczki.
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez ramiras » 20 cze 2017 19:31

Akualnie baniak 200L w trakcie restartu, więc nie ma sie czy chwalić
To jedna z dotychczasowych aranżacji tego zbiornika (było ich kilka) https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 61878.html
Gdzieś po drodze trafiały mi sie maluszki jak to https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 63152.html.
Ryby jak widać na fotkach, choć pewnie teraz sporo sie zmieni.
Z tym zmiękczaniem to, aż tak nie reaguj gwałtownie, tylko może poprostu zmiekczaj tylko do twardości jaką potrzebujesz dla ryb, będzie większe prawdopodobieństwo ,że nie przegniesz a i rzadziej będziesz regenerował wymiennik, obserwuj czy w zbiorniku wszystko gra i rób swoje. Przecież kiedys nie było filtrów RO tylko wymienniki i też były piekne zbiorniki.
Mirek
ramiras Offline


Akwarysta pasjonat
Akwarysta pasjonat
 
Posty: 256
Dołączył(a): 15 lis 2011 19:24
Lokalizacja: Woolacombe,Devon
Imię: Mirek
Wiek: 100

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 19:47

Będę zmiękczał ale do wartości którą mam teraz w zbiorniku czli do 10GH.
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 19:55

Łee no baja. Bardzo ładna ta 200-tka. Ja dopiero się uczę akwarystyki, ten zbiornik który posiadam to pierwsze akwarium w moim życiu a prowadzę je od około 8mscy. No i wiesz od razu 60cm wysokości, to do roślinniaka wyzwanie, ale dołożyłem trochę ledów i jest ok. W przyszłości planuje zakupić jeszcze 450l, ale do tego czasu traktuje ten zbiornik troche jako poligon doświadczalny.
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez ramiras » 20 cze 2017 20:23

Zawsze od czegoś trzeba zacząć. Jak się coś samemu nie spieprzy to się czlowiek nie nauczy :-D . A jak już się nabierze doświadczenia i poczuje się zbyt pewnym w jakimś temacie, to znowu sie coś zawali...taka kara za rutynę i nipokorność :lol: . Tak jak własnie teraz, zmusiło mnie do restartu. I tak w kółko.
Mirek
ramiras Offline


Akwarysta pasjonat
Akwarysta pasjonat
 
Posty: 256
Dołączył(a): 15 lis 2011 19:24
Lokalizacja: Woolacombe,Devon
Imię: Mirek
Wiek: 100

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 20:28

Dokładnie tak jest jak piszesz. A napisz mi proszę jak Ty przygotowujesz wodę do podmian, lejesz RO?
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez kubala331 » 20 cze 2017 20:39

zastanawiam się właśnie czy nie zrobić 2 filtra (słoikowego) ale tylko z weglem aktywnym i sprawdzić jakie parametry wody by po tym wyszły.
kubala331 Offline


Początkujący
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył(a): 14 cze 2017 16:47
Lokalizacja: polska
Imię: Jakub
Wiek: 30
Akwarium: 220

Postprzez ramiras » 20 cze 2017 20:51

Tak, korzystam z filtra RO, pół na pół z wodą tzw.odpadową z filtra. Ale tak na prawdę to mam trochę łatwiej niż Ty, bo woda u mnie w kranie jest OK i mógłbym lać wprost z kranu. Nie robię tego z lenistwa, bo trzeba rozciągać wąż, a z RO już mam pociągnięte w scianie wężyki wprost do akwa i wyregulowane 50/50, wiec tylko pozostaje mi przekręcić zaworek i... voila...po robocie :-D .
Mirek
ramiras Offline


Akwarysta pasjonat
Akwarysta pasjonat
 
Posty: 256
Dołączył(a): 15 lis 2011 19:24
Lokalizacja: Woolacombe,Devon
Imię: Mirek
Wiek: 100


Powrót do Woda

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

  • Reklama
72808436778821546345.jpg
cron