• Reklama
Darmowy hosting iv.pl

Moje 4 sciany szkielka 96l

Informacje ogólne : podłoże, ogrzewanie, dekoracje.

Moderator: slawas2

Postprzez xlady » 03 lut 2018 17:06

Hej, zaczne od tego, że 260l to za mało dla dysków. Żeby zaczynac z dyskami, trzeba przejśc etap zbiornika roslinnego, bo podobnie się go prowadzi, wymagą pilnej obserwacji, duzych nakładów finansowych i sporego zaangazowania inaczej poniesiesz porażkę. Jak nie planujesz pełnego zaangażowania , typu cotygodniowy test wody ( nie mowie tu o testach ph czy twardość tylko ) pełna apteczka , zazwyczaj niedostepnych lekow w UK to lepiej nie porywać się na ryby warte 50+ za sztukę, tańszych nie polecqam kupować bo moga być zarobaczone czy kiepskiej jakosci. A , no zapomniałam dodac, że zakup mikroskopu takze bedzie koniecznoscią, chyba że będziesz latac do weta za kazdym razem jak ryba pociemnieje...
Nieraz, jak widzę zadbany baniak z dyskami pojawia się myśl, a może wrócić do dysków i zaraz przypominam sobie, dlaczego z nich zrezygnowałam i chęć odchodzi.
Co do roślin, to w piachu nic Ci nie urosnie, poza tym nawóz jak się rozpadnie to zabrudzi piach, więc najlepiej dac rośliny do małych koszyczków obłozyc nieco zwirem i tak przykryc piaskiem. U mnie się sprawdzało w 100%
Czekam na zdjecia.
Forumowiczu! Na forum nie przeklinamy, nie obrażamy, nie używamy wyzwisk ! Posty obrażające innego użytkownika, będą kasowane. Twoja kultura wypowiedzi, świadczy o Tobie.
1080l Ameryka
400l Ameryka
40l kostra córki

Pozdrawiam Beata
xlady Offline

Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
 
Posty: 3840
Dołączył(a): 31 mar 2011 21:21
Lokalizacja: North Lanarkshire
Imię: Beata
Wiek: 39
Akwarium: 1080l pawiookie

Postprzez Justyna062 » 16 lut 2018 15:53

I witam ponownie :)
Dziekuje za odp i porady.
Z akwarium 260l nici nie mialam transportu aby przewiesc, w sumie to i nawet lepiej bo byla okazja no i walentynki i teraz w domu stoi nowa szafa -525l Rena i Fx6 Fluvala :)
Po dnach w zadumie i w ogole postanowilam w akwarium miec tylko anubiasa i ze 4 korzenie , tak aby miejsca dosyc do plywania bylo, lyso troche bedzie ale to dla dobra ogolu , apteczka juz sie kompletuje .
Mikroskop , tak wiem musze zakupic tylko ktory dobry? Testy kropelkowe mam ( u mnie woda sprawdzana w roslinnym nawet 2 razy w tygodniu) . Filter ro czeka na podlaczenie, beczki na wode tez sa .
Tak sie ciesze a za razem stracha wielkiego mam.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16 lut 2018 17:10 przez Justyna062, łącznie edytowano 1 raz
justyna062
Justyna062 Offline


Potencjalny akwarysta
Potencjalny akwarysta
 
Posty: 33
Dołączył(a): 04 maja 2016 11:17
Lokalizacja: Northampton
Imię: Justyna
Wiek: 37
Akwarium: 96

Postprzez Justyna062 » 16 lut 2018 17:11

Nie mogę zdjęcia tu zmiescic:(
justyna062
Justyna062 Offline


Potencjalny akwarysta
Potencjalny akwarysta
 
Posty: 33
Dołączył(a): 04 maja 2016 11:17
Lokalizacja: Northampton
Imię: Justyna
Wiek: 37
Akwarium: 96

Postprzez xlady » 17 lut 2018 00:32

Sprawdz rozdzielczość zdjecia. Co do fx6 to fabryczna koncówka robi straszny hałas, wiec jak masz baniak niedaleko sypialni to zmien na deszczownie z Eheim. Mam w głownym deszczowke i w 400l oryginal i róznica jest potężna.
Ostatnio edytowano 17 lut 2018 00:35 przez xlady, łącznie edytowano 1 raz
Forumowiczu! Na forum nie przeklinamy, nie obrażamy, nie używamy wyzwisk ! Posty obrażające innego użytkownika, będą kasowane. Twoja kultura wypowiedzi, świadczy o Tobie.
1080l Ameryka
400l Ameryka
40l kostra córki

Pozdrawiam Beata
xlady Offline

Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
 
Posty: 3840
Dołączył(a): 31 mar 2011 21:21
Lokalizacja: North Lanarkshire
Imię: Beata
Wiek: 39
Akwarium: 1080l pawiookie

Postprzez Justyna062 » 17 lut 2018 17:01

Hej
Tak rozdzielczosc, ale nawet jak ja zmienie to nie chce wejsc .
Deszczownia, super pomysl :)
Problem mam, a mianowicie... wymylam akwarium napelnilam woda aby sprawdzic szczelnosc i.... nie umialam wody spuscic z niego :( niewiem o co chodzi ,
robie tak jak zawsze sila grawitacji na zasys i nic , 2 godziny machalam kubkami, jakis pomysl? Mozliwe ze jest za wysokie? ( 70cm)

Pozdrawiam

Co za blondyna ze mnie juz wszystko ogrniete : :lol:
Ostatnio edytowano 18 lut 2018 16:14 przez Justyna062, łącznie edytowano 1 raz
justyna062
Justyna062 Offline


Potencjalny akwarysta
Potencjalny akwarysta
 
Posty: 33
Dołączył(a): 04 maja 2016 11:17
Lokalizacja: Northampton
Imię: Justyna
Wiek: 37
Akwarium: 96

Postprzez xlady » 18 lut 2018 23:20

Nie rozumiem. Filtr nie pompował wodę ? Jak tak, to musisz napełnić rury wodą. Wyciagnij koncówki, wlej wode za pomoca lejka, włoz koncówki i odpal filtr. A, jak dolewasz wodę do rur to zawory musza byc otwarte by woda leciał do filtra i potem odpalasz kubeł.
Niestety, to jeden z nielicznych kłopotów z tą pompą, ze trzeba się namachać przy odpaleniu po oczyszczeniu, bo nie ma dzwidni do pompowania wody.
Ostatnio edytowano 18 lut 2018 23:23 przez xlady, łącznie edytowano 1 raz
Forumowiczu! Na forum nie przeklinamy, nie obrażamy, nie używamy wyzwisk ! Posty obrażające innego użytkownika, będą kasowane. Twoja kultura wypowiedzi, świadczy o Tobie.
1080l Ameryka
400l Ameryka
40l kostra córki

Pozdrawiam Beata
xlady Offline

Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
 
Posty: 3840
Dołączył(a): 31 mar 2011 21:21
Lokalizacja: North Lanarkshire
Imię: Beata
Wiek: 39
Akwarium: 1080l pawiookie

Postprzez Justyna062 » 21 lut 2018 17:18

Hej,
No właśnie mam problem z odpaleniem go:(
Nie chce zadziałać, nigdzie nie mogę znalesc jak go uruchomic.
Zaraz zrobię tak jak napisałaś.
Dzięki
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21 lut 2018 17:20 przez Justyna062, łącznie edytowano 1 raz
justyna062
Justyna062 Offline


Potencjalny akwarysta
Potencjalny akwarysta
 
Posty: 33
Dołączył(a): 04 maja 2016 11:17
Lokalizacja: Northampton
Imię: Justyna
Wiek: 37
Akwarium: 96

Postprzez Justyna062 » 22 lut 2018 10:41

I ponownie witam.
Jest Lipa filtr nie odpalil , drugi kubel co mam do 300l tez nie odpalil:( porazka .
akwarium musi poczekac , w piatek daje do elektromechanika aby obadal co tam nie halo. A moze ja cos robie nie tak?
pozdrawiam
Ps. dobrze ze teraz to sie stalo a nie juz w trakcie.
justyna062
Justyna062 Offline


Potencjalny akwarysta
Potencjalny akwarysta
 
Posty: 33
Dołączył(a): 04 maja 2016 11:17
Lokalizacja: Northampton
Imię: Justyna
Wiek: 37
Akwarium: 96

Postprzez xlady » 25 lut 2018 04:40

I widzisz, w takich sytuacjach pisz do mnie na pv i podaję moj numer.
Forumowiczu! Na forum nie przeklinamy, nie obrażamy, nie używamy wyzwisk ! Posty obrażające innego użytkownika, będą kasowane. Twoja kultura wypowiedzi, świadczy o Tobie.
1080l Ameryka
400l Ameryka
40l kostra córki

Pozdrawiam Beata
xlady Offline

Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
 
Posty: 3840
Dołączył(a): 31 mar 2011 21:21
Lokalizacja: North Lanarkshire
Imię: Beata
Wiek: 39
Akwarium: 1080l pawiookie

Postprzez Ziggy7 » 28 lut 2018 09:51

Justyna062 napisał(a):I ponownie witam.
Jest Lipa filtr nie odpalil , drugi kubel co mam do 300l tez nie odpalil:( porazka .
akwarium musi poczekac , w piatek daje do elektromechanika aby obadal co tam nie halo. A moze ja cos robie nie tak?
pozdrawiam
Ps. dobrze ze teraz to sie stalo a nie juz w trakcie.

Witam. Czy jest mowa tu o fx6? bo wedlug mnie to najlatwiejszy filter w obsludze, on samoistnie zaciaga wode, czy odpowietrza sie. Na starcie wystarczy go tylko napenic na maxsa a nawet i nie a on i tak sam pociagnie wode. po minucie sie wylaczy na dwie minuty w celu odpowietrzenia (robi tak co dobe). Czasami zdaza sie ze, po odlaczeniu od zasilania lub dluzszym nie uzywaniu, filter sie nie odpali. Czasami zawieszaja sie wirniki. w tym przypadku nalezy tylko nim poruszac i sprawdzic czy dziala.
Ostatnio edytowano 28 lut 2018 09:53 przez Ziggy7, łącznie edytowano 1 raz
Ziggy7 Offline

Avatar użytkownika
Nowy
Nowy
 
Posty: 9
Dołączył(a): 05 sie 2013 21:22
Lokalizacja: Grimsby
Imię: Zbyszek
Wiek: 42
Akwarium: 1700l wody w obiegu

Postprzez xlady » 01 mar 2018 04:56

O pracy filtra piszemy w dzile filtry:)
Forumowiczu! Na forum nie przeklinamy, nie obrażamy, nie używamy wyzwisk ! Posty obrażające innego użytkownika, będą kasowane. Twoja kultura wypowiedzi, świadczy o Tobie.
1080l Ameryka
400l Ameryka
40l kostra córki

Pozdrawiam Beata
xlady Offline

Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
 
Posty: 3840
Dołączył(a): 31 mar 2011 21:21
Lokalizacja: North Lanarkshire
Imię: Beata
Wiek: 39
Akwarium: 1080l pawiookie

Postprzez Justyna062 » 03 mar 2018 15:29

Witam
Ziggy 7 to byl wirnik, juz jest nowy i zamykamy temat jesli chodzi o filter(dokupilam jeszcze jeden jak ten znow zaszfankuje)
xklady jak cos to bede na pv pisac .

Akwarium jeszcze nie zalane , w srodku wyladowaly 2 korzenie a w sumie to 3 tylko ten jeden taki malusi.
w przyszla srode zalewam i czekam. Niestety nie wiem czemu nie umiem zdjec zaladowac, nawet pomniejszajac je nie chca wchodzic wiec bede wam na you tubie krotkie filmiki robic.
O rybach zaraz nastepny post wyskrobie w innym dziale .
pozdrawiam J.
justyna062
Justyna062 Offline


Potencjalny akwarysta
Potencjalny akwarysta
 
Posty: 33
Dołączył(a): 04 maja 2016 11:17
Lokalizacja: Northampton
Imię: Justyna
Wiek: 37
Akwarium: 96

Poprzednia strona

Powrót do Moje akwarium

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

  • Reklama
72808436778821546345.jpg
cron